Přesně moje řeč s tím úpadkem:) Bohužel to však asi nebude jediný faktor nezájmu. Už jen to že naše generace(je mě 20let), jaksi ztrácí zájem o informace a rozhled hraje velkou roli. Celkový nezájem, jak o vědu, historii a technologie je v současnosti strašný. Ve svém okolí jsem jediný kdo se zajímá trochu více o kosmonautiku a její vývoj a novinky. No třeba se to bude lepšit:)
Co se týká ISS... hodně velkou roli v tom hrálo i to, že spousta lidí považovala další orbitální stanici za rutinu. Rusové jich přeci poslali více než dost. Nikdo už blíže nezkoumal, že nikdy ve vesmíru nebylo nic tak velkého a komplexního. Jistou roli v nezájmu hrají i média a národní vlády. Naprosto žádná reklama a propagování tohoto výjimečného projektu, byla velká chyba.
Program Constalations... s nadsázkou musím říct že mě ukápla slza, když to nedávno Obama zrušil. Již když byl Obama jako kandidát na presidenta, tak s tím vyhrožoval a několikrát uvedl, že hodlá omezit peníze na výzkum vesmíru na úkor sociální politiky... Když opomenu tu fatální ekonomickou nerovnováhu, kterou tím mohl vyvolat, tak jen s pohledu na rozvoj vědy na úkor živení Mexičanů(jak trefně řekl jeden z poslanců kongresu), tak se děsím, co může ještě přijít. Ale jsem optimista, třeba se skutečně pádla ujme soukromý sektor, který je sice stále dost pozadu, ale dokáže být katalyzátorem pro další vývoj.

Na závěr bych chtěl jen dodat že Endeaovouru se daří a i přes nějaká ta poškození (mám na mysli okenní sponu a dvě uvolněné dlaždice), tak má za sebou první SpaceWalk a mise zatím probíhá dobře, to je moc fajn:)